اُپاتان

از نام های قدیم آبادان و به معنی جائی که در آنجا از آب دریا پاسبانی می کنند و آن را می پایند.

اُپاتان

از نام های قدیم آبادان و به معنی جائی که در آنجا از آب دریا پاسبانی می کنند و آن را می پایند.

اُپاتان
پیام های کوتاه

(آبادان) زادگاه هنر هفتم، نیازمند موزه سینما

چهارشنبه, ۲۸ مرداد ۱۳۹۴، ۰۴:۴۵ ب.ظ

اهواز - ایرنا - امروز 28 مرداد، سالروز فاجعه سینما رکس آبادان است؛ حادثه ای که جان صدها نفر را گرفت و نقش بی بدیلی در شکل گیری انقلاب اسلامی ایفا کرد. آبادان شهری معروف به زادگاه هنر هفتم که شاهد تحولات گوناگون سینمایی بوده نیازمند موزه سینماست.

به گزارش ایرنا دوستداران میراث فرهنگی خوزستان خواهان آن هستند که نخستین سینمای مجهز آبادان که نخستین سینمای سه طبقه خاورمیانه است به موزه سینما تبدیل شود؛ 
سینمایی که به دلیل تصرف غیرقانونی یک تعاونی در کش و قوس است و تا به امروز مانع از بازسازی کامل و شروع بکار مجدد آن شده است. 
از سویی دیگر سینما شیرین به عنوان نماد خرابی سینما در مرکز شهر آبادان واقع شده است.
دبیر و سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان گفت: عمر سینما در آبادان به سال 1287 برمی گردد و این شهر به واسطه اهمیتی که داشت با بیش از 13 سینمای عمومی و شش سینما متعلق به شرکت نفت، بیشترین سالن های سینما را در خوزستان بعد از تهران داشت. 
مجتبی گهستونی در گفت و گو با ایرنا افزود: در کنار تمام اولین ها و از همه مهمتر خاستگاه بودن خوزستان در حوزه ورود تاریخ و تمدن باید به نقش این استان در ساخت نخستین سینماهای کارمندی و کارگری و نمایش فیلم های اکران اول ایرانی و خارجی در سینمای شهرهای مختلف خوزستان تاکید کرد. 
وی یادآوری کرد: سینما شیرین نخستین سینمای عمومی آبادان، قبل از جنگ جهانی دوم، در اواخر دهه 1310 ساخته شد.
صاحب این سینما حاج محمد غوث احمدیه که پیمانکار کنسولگری انگلیس و اهل هندوستان بود، چند سال قبل از تاسیس سینما شیرین، صاحب سینمای 'خیام' بندر بوشهر بود، که پس از ورشکستگی این سینما به آبادان آمد و سینما شیرین را تاسیس کرد. 
وی افزود: سینما شیرین به عنوان تنها سینمای غیردولتی آبادان در آن زمان، سینمای مجهزی با دو طبقه سرپوشیده و یک سالن نمایش تابستانی بود؛ بعد از جنگ با افزودن دو طبقه دیگربه ساختمان آن، تبدیل به بزرگ ترین سینمای خوزستان بلکه ایران شد. 
گهستونی اضافه کرد: در سال 1315، رحیم حسامیان که بعدها تهیه کننده شد، سینما شیرین را از حاج محمد غوث خرید و مدتی بعد به گنجی زاده فروخت.
فیلم هایی که در سینما شیرین اکران می شد همزمان در سینماهای برتر کشور هم به نمایش در می آمد. 
وی گفت: به گواه سینماروهای قدیمی برای اکران بعضی فیلم ها حتی جای سوزن انداختن در سینما شیرین نبود؛ حتی بعضی از اهالی روستاهای آبادان با چهارپایان و دیگر وسایل نقلیه برای دیدن فیلم به سینما شیرین می آمدند. حتی از شهرها و روستاهای عراقی اطراف اروندرود نیز با قایق برای تماشای فیلم به آبادان می آمدند. 
گهستونی ادامه داد: سینما شیرین با شروع جنگ تحمیلی در سال 1359 تعطیل و هیچ گاه بازگشایی نشد و در اثر جنگ خسارت های بسیاری به آن وارد شد. این سینما در 17 خرداد 1385 با شماره 15626 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و به تملک سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری درآمد.
وی یادآوری کرد: سینما شیرین در مرکز آبادان در خیابان شهید منتظری (شاپور سابق) قرار دارد و از جمله جاذبه های دیدنی این سینما وجود درخت نخلی در آن با ارتفاع بیش از 20 متر است.
گهستونی گفت: در زمان حاضر سینما شیرین در مالکیت اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری خوزستان است که بخشی از آن را یک شرکت تعاونی تصرف کرده است. 
سعید محمدپور مسوول امور حقوقی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان در این باره به ایرنا گفت: این واحد به دلیل تصرف های صورت گرفته شده اقدام به طرح شکایت در محاکم قضایی کرده که تاکنون منجر به صدور رای نشده است. 
با توجه به قدمت سینما در خوزستان و ساخت نخستین سینماهای مدرن در این استان و اکران مطرح ترین فیلم های روز جهان در دهه های گذشته و پرورش فیلمسازان، بازیگران و دیگر عوامل مطرح در سینما از جمله ناصر تقوایی، امیر نادری، احمد نجفی، کیانوش عیاری، رضا فیاضی، رضا خندان، سیروس مقدم، سیدعلی سجاد حسینی، حجت الله سیفی، عبدالحسین برزیده، حمید لبخنده، مهشید افشارزاده، بیژن امکانیان، علی اصغر شادروان، انسیه شاه حسینی، محمد علی باشه آهنگر، مجیدجوانمرد، مهرداد خوشبخت، نادر سلیمانی، سیامک شایقی، رضا سبحانی و دیگر هنرمندان در خوزستان و برخورداری این استان از انواع لوکیشن ها و تجهیزات سینمایی ضرورت دارد که از سینما شیرین آبادان به عنوان موزه سینما استفاده شود.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۵/۲۸
سید امید نوری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی